Facebook csoport

MVSC Természetjáró Szakosztály

hivatalos honlap

Cserehát turistája mozgalom - Többszörös teljesítők
Teljesítő neve Cím vagy egyesület Teljesítés ideje
3x Rakaczky István BP, IBUSZ TE 1994, 1995, 2012
3x Csarnai Béla Miskolc, MVSC 1994, 1994, 2014
3x Bencze István Edelény, DTSK, Helyiipar TE 2011, 2013, 2014
2x Hoskó Roland Felsővadász 2006, 2008
2x Kállai József Tiszakécske 2003, 2012
2x Sárközy Zsolt Budapest 1996, 2014
Teljes lista

Néha valaki felnyitja a "dossziét" (2021.04.15)

Újra nyitva

A megszünés után többen is vállalkoztak arra a kalandra, hogy újra nyissák - bár csak ideiglenesen - a Cserehát Turistája túramozgalmat. Ők tizeneggyen bejárták az elfeledett tájakat.

Reméljük az útjuk során sok jó élményben volt részük. Így a régen sokat járt piros út ismét bakancsos turistáknak örülhetett.

Gratulálunk az MVSC turista Szakosztály nevében a túratársainknak a Csereháti piros túramozgalom teljesítéséhez!

Molnár-Kacsó Hajnalka (Hajdúböszörmény), Oravecz Orsolya (Budapest), Farkas András (Dabas-Sár), Kovács Gábor (Dabas), Soós András (Budapest), Kovács László (Salgótarján), Farkasné Kripner Veronika (Pécel), Szilágyi Anita(Tura), Irházy Zsolt (Budapest), Cziczer István (Helsinki), Sereg János (Törökbálint)

Teljesítők

Cserehát turistája beszámoló (Kelt: 2018.03.06)

Cserehát gps

A Cserehát Turistája mozgalom 2016 végén megszűnt, már csak saját kezdeményezés keretein belül lehet teljesíteni. Aki ezután rászánja magát és sikeresen teljesíti az egykori mozgalmat, annak természetesen még plakett a jutalma. Az eddigi teljesítők névsora itt található.

János lenti beszámolóját érdemes elolvasni, hiszen ez a színes leírás egyben egy kordokumentum is. Rávilágít a Cserehát ijesztően valóságos helyzetére, ahol szomorúan keveredik a táj lágy szépsége és a lepusztult települések sokasága. (Csarnai Béla)

"Nem egy könnyű túra a csereháti és nem a szintek miatt (összesen kb 2000 fel és ugyanennyi le), hanem a távolságok jelentősek és az infrastrukturális és kényelmi feltételek is erősen hiányosak és a meglévők is kompromisszumokat kívánnak. Cserébe viszont egy kevésbé megfogalmazható, de annál erősebb és meghatározóbb élményanyagot kap az ember. Az is erősen elgondolkoztató, hogy a csereháti aprófalvakhoz (de nem csak itt) képest a főváros környékén, vagy akár csak nagyobb vidéki városokban is mennyivel másabb és könnyebb az élet, persze a költségtényező eltérő. Szintén elgondolkoztató, hogy egy perecsei lakos is ugyanannyi adót fizet az államnak mint egy pesti belvárosi, előbbi a napi, átlagosan egy buszból gazdálkodik, még a másik többféle közlekedési eszközből válogathat, gyakori követésekkel. Az egyéb egészségügyi és szociális helyzetről pedig ugyanezek mondhatók el. Hosszúra vezetne ezeket a kérdéseket tovább boncolni, de sajnos ez sem segítene a Csereháton.

Aki teheti és érez magában erőt és elszántságot annak ajánlom a túra végigjárását, nem fog „üres kézzel” hazatérni!"

(Sereg János)

PDF letöltés: Letöltés

Tovább az Index fórumra

Vége egy korszaknak (2016.10.28)

Csereháti túramozgalom bezár

A Cserehát Magyarország egyik legszegényebb, legelhagyatottabb területe. Itt vezetett végig, a Cserehát Turistája elnevezésű Piros Kör.

A természetjárói érdektelenség, a tájegység nyomasztó szegénysége, a bozótossá váló utak és ezek rossz fenntarthatósága, az omladozó házak, a veszélyes kóbor kutyák, a tömegközlekedés hiánya, a nulla infrastruktúra miatt egy egykori szép kezdeményezés mostanra elvesztette vonzerejét.

Az említett okok miatt döntött úgy az Mvsc Természetjáró Szakosztálya, hogy a "Cserehát turistája" jelvényszerző túramozgalom gondozását megszünteti. Ezután már nem lehet teljesíteni. Az összes Piros kör anyaga itt archivumba került. Az eddigi teljesítőink fogadják ismételt elismerésünket.

Teljesítők

Figyelem a Cserehát turistája mozgalom gondozása 2016-ban hivatalosan megszűnt! Ezen a szakaszon a piros turistajelzés karbantartása is befejeződött. Azonban a túra GPS használatával még végigjárható. Azok a vállalkozó kedvűek, akik ezt megteszik és igazolják a végigjárást, jutalmul kapnak egy kerámia plakettet. Az ellenőrző pontokon egy-egy fényképpel történhet az igazolás, ha pecsétet nem sikerül szerezni. A végigjárásról élménybeszámolót vagy túraleírást szívesen elfogadunk és kérésre közzé tesszük a honlapon. Mivel a jelzések hiányosak a terepen, ezért mindenki csak saját felelősségére vágjon bele!

Cserehát turistája - jelvényszerző túramozgalom

Cserehát turistája túramozgalom kerámiaplakettje

Az ismertető előtt szeretnék feltenni pár kérdést e lapra látogatónak.
Szeretsz túrázni? Tudod hol található a Cserehát? Jártál már e területen egyszer is? Hallottál róla valamit is sajtóban, médiákban? Lenne kedved eljönni ide, és akár eltölteni pár hangulatos napot? Ha legalább egy kérdésre is igennel válaszoltál, már van remény a továbblépésre. A mai napig méltatlanul háttérbe szorított ismeretlen tájegységről van szó, itt nálunk Magyarországon. Hazánk túraszerető, kedvelő tagjainak kötelessége lenne megismerni ezt az ezernyi apró szépséget felmutató, a maga valóságában szegény tájat. Aki elszántságot érez és szeretne a Cserehát turistájává válni ne halogassa kapcsolódjon be a mozgalomba.

Szeretnék idézni - a szerzők utólagos engedélyével - egy a Bíbor kiadó gondozásában 1998-ban megjelent könyvből. - A Cserehát turistakalauza előszavában a Rakaczky István a szerkesztő írja:

' "Ahol a csend még hallható" Ez a szlogen híven kifejezi a térség állapotát, helyzetét. Az utóbbi évtizedek (talán évszázadok) idézték elő fokozatos lemaradását, a hátrány növekedését a megye más területeivel szemben. E helyzetben viszont előny, hogy ide még nem ért el az igazi szennyezettség, a tájrombolás, a rohanó, zajos életforma. Aki szeretné hallani a "csendet", megtalálni a nyugalmat, elfelejteni - legalábbis egy időre - a stressz és a rohanás idegfeszültségei az keresse a Cserehát nyújtotta lehetőségeket. A kilencvenes évek elején Csipkerózsika álmát alvó térség most kezd ébredezni. Az utolsó 6-10 évben valósult meg a Cserehát településein a vezetékes vízhálózat, digitális telefonrendszer, túraútvonal-hálózat, a turistatérkép, a vendégvárás-fogadás csírái, első hajtásai. Az ellátás, a szolgáltatás még nem mindenütt megfelelő, de ezt kompenzálja a "hallható csend", a nyugalom, a hagyományos vendégszeretet. Hívunk, várunk minden természetszerető, jó szándékú embert, aki az ismeretlent szeretné felfedezni.'

- Dr. G. Fekete Éva így ír az "ismeretlenről":
'A Cserehátnak említésre méltó a régmúltja és - optimisták szerint - a jövője. A térség geopolitikai fekvése, belső adottságai és azok külső megítélése nem kedveztek és nem kedveznek a modern kor gazdasági fejlődésének. Nincsenek országosan kiemelkedő ásványkincsek, a természeti adottságok nem felelnek meg a nagyüzemi intenzív szántóföldi mezőgazdálkodás követelményeinek. A trianoni országhatár elválasztotta a hagyományos gazdasági és kulturális centrumaitól - Kassa elszakításával ez a térség magára maradt. (megj.) - alacsony a közszolgáltatások kiépítésének hatékonysága. Cserehát aprófalvaiban az elnéptelenedés mára tragikus méreteket öltött. A sokak által megváltoztathatatlannak tartott leépülésbe belenyugodni nem tudó emberek kezdeményezésére, 1989-ben megalakult a Csereháti Településszövetség egy új, a modernizáció utáni jövőre való felkészülést tűzte ki célul. A térség fejlesztésére irányuló legújabb törekvések azon meggyőződésen alapulnak, hogy a természeti értékeket egyre inkább megbecsülő, a globalizáció mellett a regionális értékeket, a kicsiben rejlő szépséget is elismerő, az emberi léptékhez, és kapcsolatokhoz visszatérő világban egy ilyen térségnek, mint a Cserehát, van jövője.'

Azt hiszem van mit tennünk nekünk turistáknak is, hiszen mi mozdíthatja meg igazán a táj világát ? Igen a túra, a falusi túrizmus, ha úgy tetszik az idegenforgalom. Hiszen e térség rendelkezik jelölt gyalogutakban, bővelkedik kerékpáros utakban, vízi túrázási lehetőségben. A kulturális kikapcsolódást biztosítja a környék tájházai és számtalan műemléke. "Aki a kicsit nem becsüli a nagyot nem érdemli"- szól a mondás, és ez most igazán találó. A mi magyar hazánkhoz, kultúránkhoz a Cserehát is hozzátartozik, ha még oly mostohán bánt is a történelem vele. Az elszakított országrész miatt megszűnt Kassa vonzáskörzetének lenni, és a mai napig a Trianoni görcsben lévő terület nem tud magára találni. De vannak talán már biztató jelek hiszen Kassa szerepét Edelény esetleg Encs tudja átvenni. Segítsük e tájat azzal, hogy elmegyünk turistaként, büszkén körbejárjuk a vidéket, vigyük el a táj egyszerű embereinek hírét, és legyünk mi is a "Cserehát turistái" Ennek tükrében most már talán mindenki előtt világossá vált, hogy mire is vállalkozott az MVSC túraszakosztálya. Egy ismeretlen tájegység bemutatására, a túraközösség előtt.

Tudnivalók

Cserehát turistakalauz borítólapja
 • A túrát bárki teljesítheti. A túra megszervezése a résztvevők feladata.
 • A túra bármely irányból elkezdhető, több szakaszban és tetszőleges idő alatt teljesíthető.
 • A településeket a Cserehát turistája körtúra piros jelzése fogja össze. Sportszerű ennek végigjárása de a teljesítésnek nem feltétele.
 • A terület folyamatosan turisztikailag fejlesztés alatt áll, ezért a kritikus, illetve segítő szándékú észrevételeiket köszönettel vesszük!
 • A Cserehát gyönyörű tájegysége hazánknak, ennek ellenére egyre inkább hátrányos helyzetűek az ott élő emberek, a falvak elnéptelenednek, ill. a lakosság száma nagyon rossz irányba változik. Az elmaradottságra jellemző, hogy a Belső-Cserehát területén alig található gazdasági társaság, vállalkozás. A termőföld termőképessége is igen alacsony. A Trianoni országhatár elválasztotta hagyományos gazdasági és kulturális centrumaitól. A túra 18, turisztikailag kevésbé ismert településen halad át. Viselkedésünkkel biztosítsuk a turistaság jó hírét! A települések gyéren lakottak, a lakosok túrázókat idegeneknek tekinthetik, mindig körültekintően illendőek legyünk a helyiekkel.
 • A túrához javasoljuk a Cserehát turistatérképét használni. Beszerezhető a könyvesboltokban, Abaújszolnokon a kulcsos-házban, Gagyvendégiben, a Csereháti Településfejlesztési Szövetségnél.
 • A leágazásokat úgy választottuk meg, hogy minél könnyebben és látványos úton lehessen megközelíteni a körtúra útvonalat. A túra által nem érintett falvakat is javasoljuk felkeresni.
 • Vonattal csak a Cserehát peremvidéke érhető el. A terület döntő többsége autóbusszal megközelíthető. Ha a Belső-Cserehát tájait keressük fel, alaposan tervezzük meg az utazást, mert egy-egy lekésett buszjárat sok időt elvehet a túrára szánt időnkből.'Ha lemaradtunk egy autóbuszról, itt bizony nincs esély az autóstoppra, mivel - különösen este - szinte semmi forgalom nincs. A bajt tetézi, hogy szálláslehetőség is igen korlátozott, élelmiszer beszerzése pedig sok kis faluban szinte lehetetlen, hacsak a helyi lakosoktól nem tudunk valamit vásárolni.'
 • Kocsival valamennyi településre el lehet jutni, de az utak keskenyek, gyenge építésűek, sok helyen nagyon elhanyagoltak. Télen a bajba jutott autós akár fél napig is várakozhat míg megfelelő segítséget kap. Télen tehát indulás előtt tájékozódjunk az Utinformnál az utak állagáról. A Belső-Cserehát területén kicsi az esélyünk, hogy megfelelő színvonalú autószerelő műhelyt találjunk. Tankolni is a fő közlekedési utakon érdemes, ha nem akarjuk tolni a kocsit.
 • A falvak egy részében van csak orvos és gyógyszertár. az Északi-Csereháton 30-40 km-t is megtehetünk, hogy nincs gyógyszertár, sem orvos egyetlen faluban sem.

Biztonsági tanácsok

 • A jelzések és utak rossz állapota miatt, felhívom mindenki figyelmét, hogy a "Cserehát turistája" mozgalom teljesítésébe csak azok vágjanak bele, akik kellő elszántságot éreznek magukban és legalább egy jó GPS-sel is fel vannak vértezve!
 • Mobiltelefon használatánál figyelembe kell venni, hogy sok helyen nincs térerő.
 • Hosszabb túra elkezdésekor fontos tudni, hogy a környékbeli településeken az élelmiszerboltok nyitvatartása korlátozott vagy szünetel.
 • A túra elhagyatott nagyon szegény helyeken is áthaladhat. Számunkra zavaróan ható lakókörülmények között és egyszerű életfelfogásban élő emberekkel is találkozhatunk.

Nyomtat Igazoló füzet nyomtatás

A füzet a könnyebb tárolás, kezelhetőség érdekében kis alakú, A6-os formátumú. A letöltött füzet korlátlan számban másolható, sokszorosítható.

A letöltött állomány négy oldalból áll, amit két lapra szeretnénk nyomtatni. Nyomtasd ki tehát kétoldalas módon a fenti pdf kitejesztésű állományt a következőképpen.

 • Első lépés: 2 darab A4-es lapot tegyél a nyomtatóba.
 • Második lépés: Nyomtasd ki az [1.] és a [2.] lapot.
 • Harmadik lépés: Újra tedd be a nyomtatóba ezt a két lapot hátával felfelé. E két lap hátoldalára nyomtasd a [3.] és a [4.] lapot. Az összetartozó párok tehát: [1-3], [2-4].
 • Negyedik lépés: Ezután vágd ketté az A4-es oldalakat a jelzés mentén. Tedd egybe a lapokat és középen tűzd össze a jelzésnél.